zaterdag 28 maart 2015

Mooi artikel van de lentekuur van A.Vogel over hoe belangrijk jodium is.
Hoe krijg je genoeg jodium binnen?
Veelgehoord: als je stopt met brood riskeer je de kans op een jodiumtekort. Dus is het niet veilig om brood van je boodschappenlijstje te strepen. Ja? Nou, niet helemaal. Zolang je rekening houdt met een paar zaken, hoef je niet te vrezen voor een jodiumtekort. Maar eerst is het goed om even kort uit te leggen hoe dat zit met brood en jodium.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het gebruik van gejodeerd bakkerszout in Nederland niet wettelijk verplicht, hoewel de meeste ‘reguliere’ bakkers het wel doen. Naast de toevoeging aan brood wordt gejodeerd zout ook aan andere bakkerijproducten toegevoegd, zoals zoutjes, knäckebröd, koekjes en gebak. Biologische bakkers gebruiken echter vaak zeezout in plaats van gejodeerd bakkerszout. Hoewel zeezout wel rijk is aan een groot aantal mineralen en sporenelementen, is het jodiumgehalte van zeezout haast verwaarloosbaar. Biologische brood- en bakkerijproducten zijn daarom meestal geen goede jodiumbronnen.
Vervangen we (biologische) brood- en bakkerijproducten niet door andere voedingsmiddelen waar jodium in zit, dan zou er inderdaad mogelijk een tekort kunnen ontstaan. Een tekort aan jodium kan onder meer leiden tot een te laag gehalte aan schildklierhormonen, wat vervolgens weer tot allerlei andere problemen kan leiden. De oplossing? Vervang je bammetje dus met jodiumrijke voeding.

Goede natuurlijke voedselbronnen met jodium*:

  • Gejodeerd zout
  • Goede vetten: roomboter, olijfolie, kokosolie, rode palmolie
  • Vette vis (kabeljauw, makreel, tong, koolvis)
  • Avocado’s
  • Olijven
  • Noten
  • Zeegroenten (kelp, zeewier, zeekraal)
  • Zuivelproducten (yoghurt, kaas)
  • Eieren
  • Asperges en spinazie
* Jodium komt van nature voor in voedingsmiddelen die uit de zee komen of langs de kust groeien. Planten uit tropische of mediterrane gebieden zoals kokos-, avocado- en olijfbomen groeien vaak in kustgebieden en kunnen daardoor goede jodiumbronnen zijn. Koeien hebben net als mensen ook jodium nodig voor een gezonde groei en stofwisseling. Het jodium wat de koe binnenkrijgt wordt deels in het vlees maar vooral in melk doorgegeven. Zuivelproducten zijn daarom meestal goede jodiumbronnen. Wanneer je lactose liever wilt vermijden kun je het beste kiezen voor aangezuurde melkproducten, zoals yoghurt, karnemelk en kefir. Door het natuurlijke fermentatieproces dat bij de bereiding van deze producten wordt toegepast, wordt de lactose grotendeels afgebroken (soms geheel, hangt van het product af).  
Gepubliceerd door A. Vogel in de lentekuur

Als jeop de volgende link klikt krijg je nog meer uitleg over jodium.

http://www.avogel.nl/blog/jodium-op-het-erepodium-a-vogel-blog

 

3 opmerkingen:

  1. Hoi Bianca!
    Wat leuk dat je ons artikel uit de Lentekuur hebt overgenomen! Wij hebben nog een artikel geschreven over jodium die nog een stap dieper gaat: http://www.avogel.nl/blog/jodium-op-het-erepodium-a-vogel-blog/

    Groetjes, Krista van A.Vogel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Bianca, zou je er een linkje van willen maken? Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Krista, ik heb het linkje erin gezet. Bedankt voor je reactie! Vandaag de zalm met doperwtjes gemaakt en geplaatst in mijn blog, hij was heerlijk!

      Verwijderen